Viimeiset vuodet

Bahji LR.jpg
1879 — Muutto Bahjín kartanoon

1879 — Muutto Bahjín kartanoon

Syyskuussa 1879 ‘Abdu’l-Bahá vuokrasi ja kunnosti ‘Údí Khammárin rakennuttaman kartanon, joka sijaitsi Akkon lähellä. Kartanon nimi oli Bahjí eli Riemu. Se oli jäänyt tyhjilleen alueella vallinneen kulkutaudin vuoksi. Tästä paikasta tuli Bahá’u’lláhin koti, jossa hän vietti viimeiset kaksitoista elinvuottaan.

Bahá’u’lláh eli Bahjíssa yksinkertaista elämää perheensä, seuraajiensa ja pyhiinvaeltajien ympäröimänä. Toisinaan kartanossa kävivät myös muut vierailijat, kuten Oxfordin yliopiston professori E. G. Browne. Hän oli yksi harvoista Bahá’u’lláhin tavanneista länsimaalaisista.

Yllä on kuva Bahjín kartanosta sekä yksityiskohdasta sen ulko-ovessa.

Ihmiskunnan ykseys

Ihmiskunnan ykseys

Bahjíssa Bahá’u’lláh selvensi edelleen opetustensa sisältöä ja lähetti muistioita eri puolille maailmaa. Näistä muistioista monet viittasivat hänen tärkeimpään yhteiskunnalliseen opetukseensa, ihmiskunnan ykseyteen. Hänen muut yhteiskunnalliset opetuksensa tarjoavat ihmiskunnalle keinot ykseyden saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi, jotta ihmiset voisivat täyttää luomisensa tarkoituksen: viedä sovussa eteenpäin alati edistyvää sivistystä.

”Kaikki ihmiset on kutsuttu olevaisuuteen parantamaan maailmaa.”

Uskonto tälle ajalle

Uskonto tälle ajalle

Bahá’u’lláh uudisti aikaisempien uskontojen henkiset opit, joista tärkein on oman aikakautensa jumalallinen ilmaisijan tunnistaminen ja hänen opetustensa tunnistaminen. Bahjíssa hän kirjoitti:

”Ole antelias vauraudessa ja kiitollinen vastoinkäymisessä. Ole lähimmäisesi luottamuksen arvoinen ja katso hänen puoleensa kirkkain ja ystävällisin kasvoin. Ole köyhien aarteena ja rikkaiden varoittajana, vastaa puutteenalaisten avunhuutoon ja varjele lupauksesi pyhyyttä. Ole vilpitön arvostelussasi ja varovainen puheessasi. Älä tee vääryyttä kenellekään, ja osoita nöyryyttä kaikkia kohtaan. Ole valaisimena pimeydessä vaeltaville, ilona murheellisille, merenä janoaville, suojana ahdistetuille, sorron uhrin tukena ja puolustajana. Leimatkoot nuhteettomuus ja oikeamielisyys kaikkia sinun tekojasi. Ole kotina muukalaiselle, voiteena haavoitetulle, turvapaikkana pakenevalle. Ole silminä sokeille ja ohjaavana valona hairahtuneiden askelille. Ole totuuden kasvojen koristus, kruunu uskollisuuden otsalla, vanhurskauden pyhätön tukipylväs, elämän henkäys ihmiskunnan ruumiille, oikeudenmukaisuuden joukkojen lippu, tähti hyveen taivaanrannassa, kaste ihmissydämen mullassa, arkki tiedon valtamerellä, aurinko anteliaisuuden taivaalla, jalokivi viisauden otsarivassa, loistava valkeus sukupolvesi taivaankannessa, hedelmä vaatimattomuuden puussa.”

sypressipuut LR.jpg
1891 — Bábin hautapyhäkkö

1891 — Bábin hautapyhäkkö

Vuosina 1883 ja 1891 Bahá’u’lláh teki kolme vierailu Akkon lähellä sijaitsevaan Haifan kaupunkiin. Vuonna 1891 hän nousi ‘Abdu’l-Bahán kanssa Karmelin vuorelle ja seisoi kuvassa näkyvien sypressipuiden vieressä ja osoitti tälle, minne Bábin hautapyhäkkö tulisi rakentaa. Pyhäkön valmistuttua vuonna 1899 ‘Abdu’l-Bahá laski sinne Bábin jäännökset, jotka oli pidetty tallessa vuosikymmenien ajan.

Maailmankeskus LR.jpg
Karmelin muistio

Karmelin muistio

Viimeisellä Haifan vierailullaan Bahá’u’lláh pystytti telttansa lähelle Karmelin luostaria ja kirjoitti Karmelin muistion ensimmäisen osan. Muistiossa hän ennustaa tämän muinaisen vuoren tulevaisuudesta bahá’í-uskon henkisenä ja hallinnollisena keskuksena: ”Pian Jumala on ohjaava arkkinsa päällesi ja ilmaiseva Bahán kansan, jonka jäsenet on nimien kirjassa mainittu.”

Karmelin vuorelle, Bábin hautapyhäkön tuntumaan rakennettu Bahá’í-maailmankeskus täyttää Bahá’u’lláhin ennustuksen. Se on miljoonista ihmisistä koostuvan maailmanlaajuisen bahá’í-yhteisön sydän.

‘Abdu’l-Bahán asema

‘Abdu’l-Bahán asema

Bahá’u’lláhilla oli tapana katsoa Bahjín kartanon parvekkeelta, kun hänen rakastettu poikansa saapui Akkosta vierailemaan hänen luonaan. Pienestä pitäen hän kutsui ‘Abdu’l-Baháa nimellä Áqá eli Mestari.

Testamentissaan Bahá’u’lláh nimitti ‘Abdu’l-Bahán seuraajakseen bahá’í-yhteisön johtajana ja velvoitti kaikki uskovat kääntymään poismenonsa jälkeen ‘Abdu’l-Bahán puoleen. Bahá’u’lláh antoi pojalleen myös erityisoikeuden tulkita kirjoituksiaan. Tämä oli ensimmäinen kerta uskontojen historiassa, kun Jumalan ilmaisija kertoi selkeästi, kenet hän oli valinnut seuraajakseen.

1892 — Bahá’u’lláhin poismeno

1892 — Bahá’u’lláhin poismeno

29. toukokuuta 1892 Bahá’u’lláh kuoli lyhyen sairauden jälkeen kotonaan Bahjíssa. Hänet haudattiin vielä samana kartanon vieressä sijaitsevan rakennuksen pieneen huoneeseen.

Bahá’ílle tuo rakennus on maailman pyhin paikka, ja rukoillessaan he kääntyvät joka päivä sitä kohti. Bahá’u’lláhin elinaikana hänen uskonsa ehti levitä viiteentoista maahan, ja tänä päivänä bahá’íta asuu yli 200 maassa. Pyhiinvaeltajia saapuu maailman joka kolkasta tähän huoneeseen kunnioittamaan Bahá’u’lláhia ja omistamaan elämänsä niille yleville pyrkimyksille, joihin hän kutsui ihmiskuntaa.

”Oi maailman kansat! Hyljätkää kaikki paha, pitäytykää lujasti siihen, mikä on hyvää. Ponnistelkaa ollaksenne loistavia esimerkkejä koko ihmiskunnalle ja tosi muistutuksia Jumalan hyveistä ihmisten keskuudessa. Ken nousee Asiaani palvelemaan, hänen tulee ilmentää viisauttani ja tehdä kaikkensa karkottaakseen tietämättömyyden maailmasta.”