Vankeus ”Mustassa onkalossa”

Nasiridin Shah LR.jpg
1852 — Pidätys

1852 — Pidätys

Elokuussa 1852 shaahi yritettiin salamurhata, ja Bahá’u’lláhia syytettiin perusteettomasti tähän juoneen osallistumisesta. Kun hänestä annettiin pidätysmääräys, eräät hänen vaikutusvaltaisista ihailijoistaan tarjosivat hänelle suojeluaan. Bahá’u’lláh päätti kuitenkin mieluummin kohdata syytökset. Hän joutui kävelemään paljain jaloin vankilaan samalla, kun kiihtynyt väkijoukko heitti kiviä häntä kohti.

Murhayritys sai shaahin raivon valtaan, minkä seurauksena useita bábilaisia teloitettiin. Näistä teloituksista kuultiin myös Suomessa, missä turkulainen sanomalehti Åbo Underrättelser uutisoi asiasta 26.11.1852.

Yllä on valokuva shaahista tuolta ajalta.

musta onkalo LR.jpg
Vankilan olosuhteet

Vankilan olosuhteet

Bahá’u’lláh ja osa bábilaisista heitettiin pahamaineseen teheranilaiseen tyrmään, jota kutsuttiin ”Mustaksi onkaloksi”. Se oli pimeä, löyhkäävä ja saastainen maanalainen vankila, jonne suljettiin vain kaikkein vaarallisimmat ja väkivaltaisimmat vangit. Heidät kytkettiin kahleilla toisiinsa liikkumisen estämiseksi. Tämän lisäksi Bahá’u’lláhin kaulaan sälytettiin yli 50 kiloa painavat kahleet, jotka jättivät jälkensä hänen kehoonsa loppuelämäksi.

Joka päivä yksi bábilaisista tuotiin ylös tyrmästä – hirtettäväksi.

Ilmoituksen alku

Ilmoituksen alku

Tässä surullisen kuuluisassa vankilassa Bahá’u’lláh sai ensimmäisen aavistuksen tehtävästään Jumalan ilmaisijana.

Myöhemmin Hän kirjoitti: ”Olin vain ihminen, muiden kaltainen, unessa vuoteellani, kun katso, kaikkein kirkkaimman henkäykset kävivät ylitseni tuoden minulle tiedon kaikesta, mitä ollut on. Tämä ei tule minulta, vaan Häneltä, joka on Kaikkivaltias, Kaikkitietävä. Ja Hän käski minun korottaa ääneni maan ja taivaan välillä – –.”

 

Lue seuraavaksi: Karkotukset