Karkotus Istanbuliin

hevoset LR.jpg
1863 — Matka Istanbuliin

1863 — Matka Istanbuliin

Toukokuun 3. päivänä 1863 Bahá’u’lláh lähti ratsain perheensä ja joidenkin uskollisten seuraajiensa kanssa sotilaiden saattamana kohti Istanbulia. Kaupunki tunnettiin tuolloin nimellä Konstantinopoli ja se oli Osmanien valtakunnan pääkaupunki.

Bahá’u’lláhin lähdöstä surulliset Bagdadin asukkaat, uskonoppineet ja virkamiehet kerääntyivät joukoittain kaupungista johtavan tien ympärille jättämään hyvästit suuresti ihailemalleen Bahá’u’lláhille.

Bahá’u’lláhin maine oli kantautunut niin kauas, että karavaanin kulkureitin varrella asuvat kyläläiset tekivät kaikkensa päästäkseen kosketuksiin hänen kanssaan. Bagdadilaisten tavoin he osoittivat häntä kohtaan äärimmäistä ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta.

Sivas, Turkey LR.jpg
‘Abdu’l-Bahá ja hänen sisaruksensa

‘Abdu’l-Bahá ja hänen sisaruksensa

‘Abdu’l-Bahá, samoin kuin hänen sisarensa Bahíyyih Khánum ja perheen kuopus Mírzá Mihdí, olivat välittömästi tunnistaneet Bahá’u’lláhin Jumalan ilmaisijaksi. He palvelivat uhrautuvasti isäänsä koko tämän elämän ajan.

Nuori, 19-vuotias ‘Abdu’l-Bahá otti tehtäväkseen karavaanin hyvinvoinnin varmistamisen koko matkan ajan. Hän ratsasti aina seurueen edellä etsien seuraavaa leiriytymispaikkaa.

Yllä olevissa kuvissa ovat Bahá’u’lláhin uskolliset lapset, Bahíyyih Khánum sekä Mírzá Mihdí ja ‘Abdu’l-Bahá.

Istanbul LR.jpg
Saapuminen Istanbuliin

Saapuminen Istanbuliin

Taival Istanbuliin kesti lähes neljä kuukautta ja sisälsi myös kolmen päivän matkan höyrylaivalla Samsunin satamasta. Bahá’u’lláh saapui perheineen Istanbuliin 16. elokuuta 1863. Pitkästä matkasta huolimatta he viettivät kaupungissa vain neljä kuukautta.

Istanbul-varjo LR.jpg
Uusi karkotus

Uusi karkotus

Pääkaupungin väistämättömiin tapoihin kuului omasta aloitteesta antaa virkamiehille kallisarvoisia lahjoja erityispalveluksia vastaan. Bahá’u’lláh ei kuitenkaan suostunut lahjomaan ketään, mikä antoi hänen vihollisilleen tilaisuuden kylvää epäluuloa häntä kohtaan. Tämän seurauksena Bahá’u’lláh karkotettiin jälleen, tällä kertaa Edirneen.

 

Lue seuraavaksi: Ilmoitus maailman johtajille