Elämä vankilan ulkopuolella

Abbudin talo LR.jpg
1873 — Kaikkein pyhin kirja

1873 — Kaikkein pyhin kirja

Perhe muutti vankilan ulkopuolelle ‘Údí Khammárin taloon, joka on nykyään osa suurempaa ‘Abbúdin taloa. Heille annettu tila oli aluksi niin pieni, että kolmetoista henkilöä joutui nukkumaan samassa huoneessa.

Yllä on kuva huoneesta, jossa Bahá’u’lláh ilmaisi tärkeimmän teoksensa, Kitáb-i-Aqdasin eli Kaikkein pyhimmän kirjan. Teoksessa Bahá’u’lláh määrittelee bahá’íta koskevat lait, luo perustan bahá’í-uskon laitoksille ja esittää tulevaisuudennäkemyksensä maailmanlaajuisen sivistyksen kehittymisestä.

Munirih Khanum LR.jpg
‘Abdu’l-Bahán avioituminen

‘Abdu’l-Bahán avioituminen

Samana vuonna ‘Abdu’l-Bahá avioitui persialaisen Munírih Khánumin kanssa. Vaatimaton hääseremonia pidettiin perheen kotona, minkä jälkeen bahá’ílle suopea talon omistaja Ilyas ‘Abbúd laajensi huoneistoa poistamalla kahden talon välisen seinän.

Bahá’u’lláh ei voinut vierailla vapaasti ihmisten luona, sillä hän oli kotiarestissa ja yhä vanki. Hänen julkisena edustajanaan toimi ‘Abdu’l-Bahá, joka palveli isäänsä kaikin tavoin. ‘Abdu’l-Bahá otti pyhiinvaeltajat vastaan ja auttoi heitä valmistautumaan tapamiseensa Bahá’u’lláhin kanssa. Hän myös tapasi kaupungin viranomaisia, huolehti perheen päivittäisistä asioista ja työskenteli väsymättä bahá’íden olojen kohentamiseksi. Hänen omistautuneisuutensa sai Akkon vihamielisen väestön vähitellen arvostamaan Bahá’u’lláhia ja bahá’íta.

Yllä on kuva Munírih Khánumista sekä ‘Abbúdin talon sisäpihasta.

Akveduktin uusiminen

Akveduktin uusiminen

Kuten muissakin kaupugeissa, Akkon asukkaiden kasvava kunnioitus Bahá’u’lláhia kohtaan sai heidät usein kääntymään hänen puoleensa, kun he kaipasivat neuvoa. Erään tällaisen tapaamisen merkeissä kaupungin kuvernööri pyysi Bahá’u’lláhilta lupaa saada palvella häntä jollakin tavalla. Bahá’u’lláhin toive oli, että kuvernööri korjaisi kaupungin rapistuneen akveduktin, jotta se voisi jälleen kuljettaa puhdasta vettä kaupunkilaisille.

Yllä on kuva Akkoon vettä kuljettaneesta akveduktista.

1877 — Lähtö Akkosta

1877 — Lähtö Akkosta

Bahá’u’lláhin huone sijaitsi ‘Abbúdin talon Välimeren puoleisella seinustalla. Hän käveli usein kuvassa näkyvällä parvekkeella tervehtien kadulla kulkevia seuraajiaan ja katsellen merta. Hän kaipasi kuitenkin vehreyttä ja luontoa.

Paikalliset viranomaiset pitivät Bahá’u’lláhia niin korkeassa arvossa, että lopulta he tarjoutuivat päättämään hänen kotiarestinsa ja sallivat hänen pääsyn kaupungin muurien ulkopuolelle. Hän hyväksyi myönnytyksen vastahakoisesti ja muutti ‘Abdu’l-Bahán toiveesta maaseudulla sijaitsevaan Mazra‘ihin kartanoon.

     Lue seuraavaksi:  Mazra‘ih ja Ridván-puutarha